Waar moet je opletten als je stage loopt op een psychiatrische afdeling?

Voor veel opleidingen in zorg moeten de leerlingen stage lopen, een mogelijke stageplek is dan een stage in de psychiatrie. Dit kan zowel in een ziekenhuis als is een andere zorginstelling. Veel mensen onderschatten hoe zwaar dit werk is, vooral op mentaal gebied. Laat staan voor jonge leerlingen. Daarom vind ik dat leerlingen voor een stage als dit goed voorbereid moeten worden vanuit school. Zodat zij ook weten waar zij voor kiezen, en wat zij kunnen verwachten.

Wat zijn mogelijke werkzaamheden voor een stage psychiatrie?
Het hangt natuurlijk van de zorg instelling af, maar meestal begint iedere dag met rondes maken over de afdeling(en). Dit betekent dat je langs alle patiënten van de desbetreffende afdeling(en) gaat en daar een controle uitvoert om te kijken of alles goed verloopt. Meestal maak je dan een praatje met de patiënt, en voorzie je de patiënt van medicijnen wanneer dit nodig. Het soort patiënt hangt natuurlijk van de afdeling en zorginstelling af, maar er is een grote kans dat je met verwarde patiënten in aanraking komt. Dit kan voor een jonge en onervaren stagiair voor moeilijke situaties zorgen. Je moet als zorgverlener stevig in je schoenen staan, en duidelijk weten te communiceren wat wel of niet kan. Als jonge stagiair kan dit soms een moeilijke taak zijn. Het zou daarom goed zijn als leerlingen op school worden voorbereid om assertief en zelfverzekerd te zijn, zodat zij duidelijk kunnen zijn naar een patiënt toe. Ook is het belangrijk dat leerlingen leren om hun grenzen aan te geven bij hun begeleider. Het kan namelijk voorkomen dat een begeleider vergeet hoe zwaar psychiatrie werk kan zijn voor een jonge stagiair. Als een leerling duidelijk kan verwoorden hoe zijn/haar werk gaat dan moet dit problemen kunnen voorkomen.

Hoe kleed je je voor een stage in de zorg?
Vaak krijg je als stagiair werkkleding vanuit de zorginstelling. Dit bestaat meestal uit professionele zorgkleding zoals een verpleeg jas en broek en een paar werkschoenen of werkklompen. Maar het kan ook zo zijn dat je als stagiair je eigen werkschoenen moet regelen. Om te voorkomen dat je met je comfortabele sneakers naar stage gaat wil ik stagiaires aanraden om de juiste werkschoenen te dragen. Ik raad je aan omdat goede werkschoenen te kopen omdat je bijna de hele dag rondloopt op een afdeling. Dit is erg vermoeid voor je lichaam en je voeten. Dus hoge kwaliteit schoenen zijn van belang voor een goede houding en gezondheid. Ik hoop dat ik hiermee toekomstige stagiaires in de zorg een beetje heb kunnen voorbereiden en dat zij nu weten wat ze kunnen verwachten van een stage in de psychiatrische zorg.