Wat zijn baretten?

Stel, je bent op vakantie in Frankrijk. Wat zijn vijf stereotypische dingen waar jij als eerste aan denkt bij Frankrijk? Waarschijnlijk zijn dit de Eiffeltoren, stokbrood, wijn, kaas en: baretten. Op de een of andere manier heeft de baret zich gekenmerkt als hoofddeksel dat typisch Frans is. Toch zie je tijdens een vakantie in Frankrijk bijna niemand die een baret draagt. In plaats van de Fransen zelf zijn het eerder de toeristen die trots met het hoofddeksel door de Franse straatjes paraderen.

Kenmerken van baretten

Een baret wordt gekenmerkt door het kleine puntje dat bovenop het hoedje zit. Het hoedje zelf heeft een losvallende vorm met een strakke band aan de onderkant. Deze elastische band zorgt ervoor dat baretten goed om het hoofd blijven zitten. Het zou namelijk zonde zijn als je hoed meteen van je hoofd waait door het eerste beste briesje. Een ander kenmerk van baretten is dat ze vaak te verkrijgen zijn in de meest gekke en gezellige kleurtjes. Vooral rood is meestal erg populair. De stof van baretten is meestal erg zacht en aan de pluizige kant. Het is namelijk van belang dat de baret dik genoeg is om op een losvallende manier op het hoofd te blijven zitten.

Kopen van baretten

Het kopen van baretten kan tegenwoordig niet alleen in Frankrijk, maar ook in andere landen van de wereld. Vooral in de herfst is de hoed in meerdere kledingwinkels te verkrijgen. De prijs van baretten verschilt enorm. In een goedkope en grote keten kan je een baret al voor een paar euro kopen, maar er zijn ook duurdere uitvoeringen. Vooral baretten die met de hand gemaakt zijn van stoffen die van goede kwaliteit zijn, hebben een prijskaartje met een hoog bedrag daarop. Als klant bepaal je gelukkig helemaal zelf hoeveel geld je over hebt voor het Franse mode item.