divergeertechnieken

Dit zijn de divergeertechnieken die jou absoluut helpen het verschil te maken op de werkvloer

Zit je vast in je huidige denkpatroon op de werkvloer? Breek eruit met divergeertechnieken! Denk eens na over de momenten waarop je echt een verschil hebt gemaakt op je werk. Was dat omdat je deed wat je altijd doet? Of was het juist omdat je iets nieuws, iets anders durfde te proberen? Precies! We hebben vaak de neiging om vast te houden aan de bekende en veilige weg, maar soms moet je de gebaande paden durven verlaten om tot nieuwe, verrassende ideeën te komen. Divergeertechnieken helpen je hierbij.

Divergeer je uit je dagelijkse routine

Wat zijn divergeertechnieken eigenlijk? Het woord divergeren betekent letterlijk ‘uiteenlopen’. Bij divergeertechnieken gaat het dus om technieken die je helpen om je gedachten uiteen te laten lopen, om buiten je normale denkkaders te treden. Divergeren doe je als je wil brainstormen, als je op zoek bent naar nieuwe ideeën of oplossingen. Het zorgt voor variatie, flexibiliteit en originaliteit in je denken. Maar hoe doe je dat, divergeren?

Op de website snellezen.com vind je een heleboel verschillende divergeertechnieken. Het leuke is, er zit geen grens aan de mogelijkheden. Je kunt gebruik maken van mindmaps, je kunt brainstormen, je kunt de Six Thinking Hats van Edward de Bono proberen, of de SCAMPER-methode van Bob Eberle. Deze technieken stimuleren je om vrijuit te denken, om de muren van je denkkamer af te breken en je gedachten de vrije loop te laten.

Creëer een vrijdenkende cultuur op de werkvloer

Maar hoe pas je deze technieken toe op de werkvloer? Het begint allemaal bij het creëren van een cultuur van vrijdenken. Moedig je collega’s aan om te brainstormen, om out-of-the-box te denken. Zorg dat er ruimte is voor nieuwe ideeën, ook als ze in eerste instantie misschien gek of onhaalbaar lijken. Het gaat er in deze fase niet om of de ideeën direct uitvoerbaar zijn, het gaat erom dat je jezelf en je collega’s de vrijheid geeft om te divergeren.

Stel, je werkt in een team dat een nieuw product moet ontwikkelen. Dan kun je bijvoorbeeld de SCAMPER-methode toepassen. Deze methode stimuleert je om vragen te stellen zoals: Wat als we dit onderdeel weghalen? Wat als we dat onderdeel vervangen door iets anders? Wat als we het product groter maken, of kleiner? Wat als we het op een hele andere manier gaan verkopen? Dit soort vragen helpen je om los te komen van de bekende weg en om nieuwe mogelijkheden te verkennen.

Maak het verschil met divergeertechnieken

En wat levert het je dan op, dat divergeren? Het mooie is, het helpt je om écht het verschil te maken op de werkvloer. Want door te divergeren kom je tot nieuwe, frisse ideeën. Je verrast je collega’s, je leidinggevende, je klanten. En je verrast jezelf! Je ontdekt nieuwe mogelijkheden, nieuwe oplossingen, nieuwe wegen die je nog niet eerder had gezien. En dat is uiteindelijk wat je wil, toch? Niet de bekende weg blijven volgen, maar je eigen, unieke pad creëren. Dus ga aan de slag met die divergeertechnieken, en maak het verschil op de werkvloer!

Het gebruik van divergeertechnieken is een krachtig hulpmiddel om je denken te verruimen en je creativiteit te stimuleren. Dus stap uit je comfortzone, durf anders te denken en laat je gedachten de vrije loop. Je zult zien dat je met deze technieken een hele nieuwe wereld van ideeën en mogelijkheden opent, die je zullen helpen om het verschil te maken op de werkvloer. Dus waar wacht je nog op? Duik in de wereld van divergeertechnieken en laat je verrassen!