AGV 1

Wat als wij mensen straks overbodig zijn?

Ik zag laatst een agv systeem volledig zelfstandig verschillende pallets met dozen verplaatsen. Niemand hield zich met het apparaat bezig en iedereen vertrouwde erop dat hij zijn werk juist uitvoerde. Ik kon niet helpen met me afvragen of wij mensen langzaamaan vervangen zullen worden door robots zoals deze. Dit handige apparaat voert namelijk veel sneller en gemakkelijker de verplaatsing uit dan wij zouden doen. Zullen wij mensen in de nabije toekomst dan misschien overbodig worden? Wat zal er dan gebeuren met het overgrote deel van ons leven waarin wij voorheen werkte?

Werk als invulling van onze tijd

Waar voorheen een werknemer een palletmover vooruit duwde, oplaadde, meetrok en weer aflaadde, doet nu een agv dit gehele proces. De werknemer is niet meer nodig en moet zijn tijd dus met iets anders invullen. Dit is natuurlijk een voorbeeld wat op veel andere werkgelegenheden ook van toepassing is. Veel werk kan beter gedaan worden door robots en apparaten dan door ons. Desalniettemin heeft onze cultuur een centrale positie voor werk. We behoren vijf dagen in de week te werken en behoren hiermee ons geld te verdienen. Als we niet werken, hebben we ineens veel vrije tijd en hebben we ook geen inkomsten om deze vrije tijd goed te benutten.

Basisinkomen als mogelijke oplossing

Een mogelijke oplossing die vaak wordt besproken is het basisinkomen. Mensen zouden een vast bedrag per maand ontvangen die ervoor zou zorgen dat ze niet zouden moeten werken. Tegenstanders zeggen echter dat mensen dan lui zouden worden, nooit meer iets voor de samenleving zouden uitvoeren en dat zo problemen zouden ontstaan dankzij de dingen die niet door robots gedaan kunnen worden. Voorstanders denken dat mensen juist gelukkiger en productiever zouden zijn, omdat ze dingen zullen doen die ze zelf daadwerkelijk willen doen. Zo zouden mensen hun hobbies nastreven en vrijwilligerswerk gaan doen, omdat ze niet hoeven te denken aan hun instandhouding.