Wat is Nano (XRB)?

Nano is vooral een munt. Het is niet zozeer een enorm platform met applicaties en hulpprogramma’s, het is namelijk echt gemaakt als een betaalmiddel. Hierbij wordt gebruik gemaakt van DAG, Direct Acyclic Graph. Dit zorgt ervoor dat de munten wél schaalbaar zijn, dat de betalingen bijzonder snel verricht kunnen worden en het heeft een voordeel dat interessant is voor alle mensen die micro-investeringen willen doen.

Er zijn namelijk geen transactiekosten wanneer je deze munten over maakt of gebruikt voor een betaling. Dit lijkt sterk op het systeem dat IOTA gebruikt, maar de technische achtergrond van Nano is wezenlijk anders dan de Tangle van IOTA.

De manier waarop Nano werkt, is op zijn minst gezegd revolutionair te noemen. Bij Bitcoin zorgt elke transactie voor een nieuw block op de blockchain en wordt de omvang van de eigenlijke keten steeds groter. Een transactie kost veel tijd omdat er ‘gestemd’ moet worden en de transactie goedgekeurd moet worden door de meerderheid van de deelnemers binnen het netwerk.

Dat wil Nano niet. Nano heeft er daarom voor gekozen om elk account een eigen sidechain te geven. Dat betekent concreet dat nieuwe transacties niet toegevoegd worden aan de hoofdketen, maar dat er zijtakken gemaakt worden die geen gewicht toevoegen aan de eigenlijke blockchain.

Het voordeel hieraan is dat er slechts twee ‘stemmen’ nodig zijn om een transactie goed te keuren. Wanneer de betaling ontvangen is en dit bevestigd is door de ontvangende partij, wordt er geen block toegevoegd aan de sidechains, het vorige block wordt vervangen zodat het nieuwe saldo op de accounts aangepast wordt naar de nieuwe waarde.

Nano wallet aanmaken bij Bitvavo