Wapeningsstaal

In welke situaties wordt wapeningsstaal gebruikt?

De kans is groot dat je nog nooit van gewapend beton hebt gehoord. Veel mensen zullen bij deze term vaak denken aan beton met een machinegeweer. Dit is natuurlijk onzin. Gewapend beton is een term die veel in de bouw, de civiele techniek en nog een aantal andere sectoren wordt gebruikt. Deze term is ontstaan doordat er in sommige gevallen wapeningsstaal wordt toegevoegd aan een bepaal betonnen object. Dit staal wordt ook wel betonstaal genoemd. Wil je graag meer informatie over wapeningsstaal? Lees dan de volgende punten in dit artikel, zo kom je erachter wat gewapend beton daadwerkelijk inhoudt.

Wapeningsstaal

Wat is beton precies?

Er veel mensen zullen nog nooit van gewapend beton of wapeningsstaal hebben gehoord. Is dit bij jou ook het geval? Dan hoef je je hier natuurlijk niet voor de schamen, je bent namelijk echt niet de enige. Om toch een beter beeld van gewapend beton te krijgen is het van belang dat je weet hoe beton nou eigenlijk werkt. Beton is een materiaal dat veel wordt gebruikt in de bouw, bijvoorbeeld voor een fundering of voor een oprit. Het materiaal beton kent vele voordelen. Het grootste voordeel van beton is dat het in staat is om hoge drukkrachten op te kunnen vangen. Deze drukkrachten ontstaan wanneer je besluit om over beton heen te lopen als het uitgehard is. Het uitharden van beton duurt gemiddeld zo’n 28 dagen. Na 28 dagen is het chemische proces van beton voltooid en is de maximale sterkte bereikt. Aan dit proces zitten natuurlijk veel verschillende eisen. Zo moet de temperatuur van de buitenlucht op de juiste temperatuur zijn. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang dat de verhoudingen in het mengsel goed zijn. In het mengsel zitten vulstoffen, grind, cement en water. Door middel van deze materialen is het mogelijk om beton te kunnen maken en op de juiste sterkte te krijgen. Helaas is het nadeel van beton dat het niet instaat is om veel trekkrachten op te kunnen nemen. 

Wapeningsstaal

Het toepassen van wapeningsstaal

Doordat het voor de beton onmogelijk is om veel trekkrachten op te nemen, zijn er een aantal mensen op het idee gekomen op staal aan de beton toe te voegen. Staal heeft namelijk de eigenschap dat het erg goed is in het opvangen van trekkrachten. Deze trekkrachten worden in de meeste gevallen veroorzaakt door het doorhangen van een betonnen object. Om te voorkomen dat het object direct breekt, is het verstandig om wapeningsstaal toe te voegen. Het is vooraf natuurlijk van belang om de juiste hoeveelheid van dit staal te berekenen. Hierdoor weet je zeker dat je nooit te veel en nooit te weinig staal aan de beton toevoegt. Wanneer je te weinig staal aan de beton toevoegt, zal dit ervoor zorgen dat de beton te weinig trekkrachten op kan nemen. Daarentegen kan het ook gebeuren dat er te veel wapening aan de beton wordt toegevoegd. Wanneer de verhouding betonstaal en beton niet in orde is en er te veel betonstaal in de beton zit, heeft dit een averechts effect. Daarnaast is dit natuurlijk ook nog eens veel duurder. Staal is in bijna alle gevallen namelijk veel duurder dan de meeste betonmengsels. 

Wapeningsstaal

De kwaliteit van staal

Wanneer een betonconstructie dus trekkrachten op moet nemen, is het van belang dat hier de juiste hoeveelheid wapeningsstaal aan het object toegevoegd wordt. Als er dus te veel wapening in zit is dit dus kostentechnisch, maar daarnaast ook kwalitatief niet juist. Echter speelt de kwaliteit van het staal ook een ontzettend grote rol in de hoeveelheid wapening en in de grote van de op te nemen kracht. Daarnaast is het ook erg belangrijk dat de hoeveelheid wapening op de juiste manier wordt aangebracht. Er zijn verschillende soorten beton. Bovendien zijn er ook verschillende manieren waarop beton aangebracht kan worden. De beton kan prefab in een fabriek gestort worden. Echter kan het natuurlijk ook zo zijn dat de beton in het werk gestort wordt. Het voordeel van de fabriek is dat je hier geen rekening hoeft te houden met de verschillende weersinvloeden. Ook is het in deze fabriek gemakkelijker om de wapening op de juiste manier te vlechten en op de juiste manier aan te brengen. Dit kan erg lastig worden bij het storten van beton in het werk. Wanneer er toch beton in het werk wordt gestort, is het van belang dat er na het uitharden van de beton een aantal dilatatievoegen worden aangebracht.